dijous, 17 de novembre del 2011

17-N: Vaga General d'Estudiants Universitaris i de Secundària.

En motiu de la Vaga General d'Estudiants Universitaris i de Secundària, convocada a nivell nacional pel SEPC, el nucli d'aquest sindicat a l'IES Joan Mercader ha dut a terme una manifestació per Igualada realitzant talls de trànsit en diferents punts del recorregut i okupacions simbòliques als dos centres públics on l'equip directiu no ha permès la participació a la vaga d'estudiants.

L'acte ha començat a les vuit del matí, amb la penjada d'una pancarta al Parc del Xipreret on hi havia el lema "17-N: Vaga d'Estudiants". A la porta d'entrada de l'institut s'ha fet una concentració d'alumnes al voltant d'una altra pancarta, decidint com fer la manifestació. A un quart de nou ens haviem situat al Passeig Verdaguer, on hem desplegat la pancarta. En aquesta es podien llegir els lemes "Si no ho canviem tot, no canviarem res! 17-N Vaga d'Estudiants #ningú a les aules #ningú a casa #prenem el carrer".

El recorregut ha passat per diversos carrers d'Igualada, provocant una cua de cotxes de més 300 metres a l'Avinguda Àngel Guimerà. La manifestació ha passat pels centres IES Milà i Fontanals i IES Pere Vives i Vich, de la mateixa ciutat. En aquests centres, on l'equip directiu ha negat el dret a vaga, s'ha fet okupacions simbòliques i interrupció de les classes per fer una lectura del manifest.

Durant el recorregut de la manifestació s'han cridat consignes com "Les estudiants prenem el carrer!", "Contra la crisi del capital, vaga! Vaga! Vaga general!" o "No som mercaderies, som estudiants!", entre d'altres.

La manifestació ha acabat a la plaça de l'Ajuntament d'Igualada, on s'ha fet una lectura del manifest i se n'ha entregat una còpia al Departament d'Educació de l'Ajuntament d'Igualada. Finalment, la pancarta s'ha penjat en una bastida de la mateixa plaça.
 Pancarta del Parc del Xipreret
 La manifestació al seu pas per la Plaça Castells
 Avinguda Gaudi, tall de trànsit
 Concentració a la Plaça de l'Ajuntament d'Igualada
La pancarta penjada a la bastida



17-N: VAGA GENERAL D'ESTUDIANTS

#ningú a les aules #ningú a casa #prenem els carrers

En l'actual context de desenvolupament del capitalisme, s'està produint globalment una tendència al soterrament de l'estat del benestar keynesià i a mercantilitzar el sector públic sobre el quals se sustentava: la sanitat, l'ensenyament...
En el marc d'aquesta tendència la Unió Europea considera que l'educació és únicament un mitjà per aconseguir beneficis empresarials. En aquest sentit l'Estat espanyol es desentén del deure d'oferir un ensenyament de qualitat, tot començant a desplegar l'Estratègia Universitat 2015 (EU2015): un ful de ruta que cerca posar les universitats al servei del teixit empresarial. Això es materialitza en la transferència de les funcions de direcció a les Juntes de Govern (actuals Consells Socials) que estan composades per representants del capital privat; i àdhuc en la imposició d'un sistema de finançament competitiu vinculat a l'assoliment d'un procés de privatització del coneixement en el marc de les convocatòries de Campus d'Excel·lència Internacional. A més a més, per assegurar l'èxit d'aquest procés, l'EU2015 planteja una reorganització més antidemocràtica i vertical de les universitats, que seran sotmeses a procediments d'avaluació externa sota criteris de rendibilitat mercantil per part d'agències com l'ANECA on el sector privat hi té una influència notable.
Mentrestant les administracions espanyoles empren l'estratègia d'aplicar retallades en tots els serveis públics, on l'educació és dels més perjudicats, ja que suposa un deteriorament de la qualitat per la reducció en professorat i personal d'administració i serveis (conserges, administratius, personal de neteja). Tot plegat ocasiona situacions de massificació de les aules (o dels barracons) i la supressió d'oferta acadèmica, tal com han fet a les Illes Balears i el País Valencià on les retallades serveixen d'excusa per reduir l'ensenyament en català als centres de primària i secundària. Però els greuges no s'acaben ací: una vegada els estudiants eixim a buscar treball, ens trobem ara més que mai, que es menystenen els nostres coneixements i que ni obtenim el que ens mereixem pels anys d'estudi, sinó que la majoria hem d'afrontar una precarietat laboral crònica o senzillament un atur que ens impedeix l'emancipació.
Davant aquesta situació, els estudiants d'instituts de secundària i d'universitats, els professors i investigadors universitaris i els treballadors d'administració i serveis ens hem coordinat de cara a la data del Dia Europeu de l'Estudiant, el proper 17 de novembre, per encetar una jornada vaga amb manifestacions a les principals ciutats catalanes. Un nou període de mobilització, aquesta vegada amb la voluntat d'aturar l'avanç d'EU2015 i de posar les bases per a construir un nou sistema educatiu que considere l'educació com un procés de formació integral de les persones en el qual és cabdal el pensament crític, i que cal dotar dels recursos, el personal i les instal·lacions necessàries per a garantir la seua qualitat i una major socialització del coneixement.
Per aquest motiu, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans convoca a tots els estudiants a manifestar-se i aturar les classes el dia 17 de novembre.
Països Catalans, novembre de 2011
Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC)

1 comentari:

  1. agrada que el teu vell institut estigui en lluita! ben fet nois i noies!!

    ResponElimina